воскресенье, 30 апреля 2017 г.

Богдан Хаустов про програму "Інсайдер" на ICTV від 30.03.2017

В попередньому пості я згадував про вихід передачі «Інсайдер» на телеканалі ICTV 30-го березня «Золоті гори, що перетворюються в боргову яму, або як боротися з аферистами». У ній найбільш розкрита тема протиправної діяльності фінансових пірамід в Україні. Все вийшло дуже добре - вдалося показати нові методи роботи шахраїв, зловити кредитну фінансову піраміду «на гарячому», провести власний експеримент.

                                         


З моменту її показу по телебаченню розпочалися активні дискусії, а згодом передачу взагалі видалили з ресурсів каналу.

У програмі торкнулися кількох видів фінансових пірамід:

OneCoin (OneLife) - міжнародна організація, що працює за принципом піраміди і  маскується під криптовалюту. В колах IT, майнерів криптовалют ВанКоін називають «Ай-не-не» майнінг через характерну ромську зовнішність її керівників і велику кількість золота на їх тілах.

Qnet - піраміда, що прикривається технічними інноваціями.

ПП «Солді-М», ПП «Інтера-С» (раніше діяли через компанії ТОВ «Проспера-А.В.», ПП «Реферті», ПП «Інком-Б.С.», ТОВ «Вітлен») - всеукраїнська мережа кредитних пірамід, що нібито надають позики і консультаційні послуги.

AutoLife Авто Лайф - та ж «Проспера» і організації, перераховані вище, які відкрили ідентичну піраміду під виглядом автосалону, що пропонує дешеві автомобілі 2011-1014 років.

Незабаром я випущу повноцінний огляд на цю передачу, а також викладу списки постраждалих, зошити консультантів, які дуже зацікавили глядачів, записи консультацій, де явно чути обман і обіцянки видачі швидкого кредиту. Так у АТОшника, бійця 15 ОГПБ з Ужгорода легко поцупили близько 6000 грн., і нам вдалося все це зафіксувати.
Моє враження від того, що відбувається, гнітюче.
Візьмемо ту ж «Просперу», яка працювала лише до кінця 2016 року і припинила свою діяльність через мої коментарі і застереження в Інтернеті.
По-перше - на руках у ЗМІ, громадських активістів є факти шахрайства, вони опубліковані. Є списки, де лише один консультант за півтора року тільки на перших внесках виманив більше 1 000 000 грн. у 350 осіб, не враховуючи страховок і щомісячних платежів за не отриманий кредит. Таких офісів по Україні в районі двадцяти. Є і консолідовані групи постраждалих. Але реакції силовиків немає.
По-друге - байдужість, небажання працювати, корупція. Завдяки бездіяльності поліцейських, старанням чиновників і політиків не помічати цю проблему, у шахраїв з'явилася можливість безкарно обкрадати українців і вигадувати нові схеми відбирання грошей. Навіть термін ввели - «обманувся», тобто дав себе одурити.
По-третє - закон про заборону пірамід, який розроблявся ще за ініціативою Азарова, актуальний і може застосовуватись до пірамід 2011-2012 років. Чи потрібно його приймати у тому вигляді, в якому він є зараз - важко сказати. Про його затвердження  періодично йдуть пусті балачки. Можливо, він взагалі не потрібен, а варто «роззути» очі Національної Поліції, прокурорським, народним обранцям, і якомога швидше вжити заходів щодо закриття таких фірм, притягнути до кримінальної відповідальності власників, дирекцію та працівників. Адже механізми, позитивна практика і готовність постраждалих діяти є, але поліцейським простіше і легше прикрити шахраїв, ніж займатися розробкою організованих злочинних груп.
У наступних публікаціях розставлю все по поличках і викладу те, що не потрапило на екран, включаючи огляд на цю передачу.

Богдан Хаустов
По електронній пошті  kred.vredit@gmail.com

Або телефону: (068) 189-92-85,  (073) 075-30-49

Комментариев нет:

Отправить комментарий