воскресенье, 25 ноября 2018 г.

Шахраї розпочинають зимовий сезон. Підсумки 2018 року. Нові компанії, пошук жертв афери.

За останні роки ситуація з шахрайством в Україні дещо змінилася. На користь шахраїв. Про це не раз писалося на нашому ресурсі. Своєчасно виявити і розкрити шахрайську організацію стає все важче.


У цьому матеріалі буде короткий огляд останніх подій з псевдокредитами та іншими аферами, опубліковано декілька назв компаній та популярні схеми обману.


Перш ніж почати опис методик привласнення чужих грошей, залишу назви шахрайських організацій, що замінили раніше згадувані компанії, і постраждалих від
яких ми розшукуємо.
   

ТОВ «ВЕЙ ТРЕЙД ЛТД»

Код 35083096
м. Київ, Солом’янський р-н., вул. Авіаконструктора Антонова, б. 4
Засновник, керівник: Марков Григорій Петрович (07100, Київська обл., м. Славутич, квартал Таллінський, б. 7, кв. 42)
Дата запису в ЄДР про проведення державної реєстрації юридичної особи: 08.05.2007 р.

На рахунок цієї компанії приймалися гроші в якості передоплати за неіснуючу сільгосптехніку. Обманом покупців займалися ті ж особи, які працювали в ТОВ “АЕКІН” та ТОВ “АЕКОН”. Про деталі цієї афери розповідалося тут: https://goo.gl/9xfN3G
 

ТОВ «ТД ВОЛТ ГРУП»

Код 37772109
м. Київ, Печерський р-н., вул. Івана Кудрі, б. 20Б, приміщення 55
Засновник, керівник: Сидоренко Валентина Сергіївна (02090, м. Київ, Дніпровський р-н., вул. Азербайджанська, б. 8Б, кв. 44)
Дата запису в ЄДР про проведення державної реєстрації юридичної особи: 14.06.2011 р.

Дана компанія працює за тією ж схемою, що і давно відомі ТОВ “АСАП.”, ТОВ “Інтер Сістемз”, ТОВ “Диферанс ЛТД” та ін. Останнім часом вони взагалі не укладають договорів. Отримавши онлайн-заявку на кредит від чергової жертви, шахраї надсилають реквізити для оплати “депозитного” внеску, обіцяючи перерахувати гроші на банківську картку. Потім знадобиться оплата комісії, страхування, і так далі, доки людина не зрозуміє, що її ошукали.

ТОВ «АКВА ВЕЛЕТ»

Код 40218331
м. Київ, вул. Січових Стрільців, б. 52, корпус Д, офіс 107
Засновник: Ярмола Олена Олександрівна (03164, м. Київ, Святошинський р-н., вул. Бахмацька, б. 10, кв. 79)
Керівник: Мазур Яна Олексіївна
Дата запису в ЄДР про проведення державної реєстрації юридичної особи: 15.01.2016 р.
Телефони:
066-658-69-04
068-985-95-78 - колл-центр шахраїв

Ця компанія потрапила до нашого поля зору прямо перед публікацією матеріалу. Тих, хто став жертвами даної організації, просимо звернутися до нас за координатами в кінці статті.

Також з’явилися нові номери телефонів шахраїв, які видають себе за кредитних брокерів. Вони пропонують потенційним позичальникам послуги “донора”, котрий погодиться оформити кредит на себе, і виманюють гроші під виглядом підняття кредитного рейтингу, оплати різноманітних податків, штрафів та ін. Про них ми неодноразово згадували в опублікованих раніше матеріалах: https://goo.gl/oHrCQ3
Телефонні номери шахраїв:
+380949326961 - кредитний брокер;
+380507029106  - кредитний “донор”
+380971659002 - представляється працівником кредитної організації, телефонує для уточнення суми чи з інших питань.

Шахраї продовжують працювати через сайт “Доступні Кредити” http://brokinvest.com.ua/

 
За 2016-2018 роки багато шахрайських організацій, фінансових пірамід, примітивних злодюжок пішло в Інтернет. Психологічні маніпуляції почали називати соціальною інженерією, а злочинці стали більш анонімними. Так, в поліцейських зведеннях та звітах час від часу з’являються статті про викриття шахрайського організованого злочинного угрупування або якогось кіберзлочинця. Здебільшого це недосвідчені особи, які через почуття безкарності почали зухвало шахраювати. А іноді складається враження, що деякі успішні показники Національної поліції - здебільшого наслідок конкурентних “розборок” між шахрайською організованою злочинністю.
Хоча, як виключення, можу навести позитивний приклад у Чернівецькій області, де обласне управління Національної поліції викрило мережу шахрайських компаній ТОВ «Американ Інвест», ПП «Укрфін Лайт», ТОВ «Сітігруп ЛТД», ТОВ «Юніон Грейд».



В Україні суттєво зменшилася кількість реклами фальшивих кредитів на шпальтах газет оголошень. Сам ринок кредитування змінився. Банки дають гроші чесним позичальникам з незаплямованою репутацією, але з великою насторогою і максимальними гарантіями.
Користуються попитом і мікрокредитні організації, яких теж дуже багато в Інтернеті. Останнім часом вони опинялися в центрі кількох скандалів. Приклад -  історія з Moneyveo, коли кредити на людей оформлювали сторонні особи.

З’явилося безліч приватних позик або позик від приватних інвесторів, лихварів (ростовщиков - рус.) і так званих  бариг. Можна називати їх по-різному, але це буде кредит під величезні відсотки або з “заставою” у вигляді купівлі-продажу вашого помешкання. На іпотеку ці кредитори не погоджуються. Беручи гроші у такого контингенту, є великий ризик втратити усе своє майно і залишитися винним пожиттєво.
Дрібних гравців, як всілякі спілки або давні знайомі - адміністратори покупок товарів у групах (вважаю їх шахраями та пірамідою), в цій статті ми не чіпаємо. 
Ситуація у цьому секторі особливо не змінилася.

Якщо взяти кредитних та інших аферистів, яких в Інтернеті зараз безліч, то вони маскуються під все перераховане вище, і вигадують свої особисті пропозиції. Наприклад, з’явилися різні інвестиційні фонди для видачі кредитів під бізнес-проекти, кредитні брокери, якими називають себе майже всі кредитні шахраї, донори, що нібито беруть на себе кредит під чужі зобов’язання, та багато іншого.
Спеціаліст у сфері кредитування відразу розпізнає байки від аферистів і не дасть шахраям ні копійки. А для людини недосвідченої все виглядає дуже переконливо, і задля отримання бажаного кредиту, автомобіля, нерухомості, інвестиції у власний бізнес вона віддасть всі свої заощадження. На це схема злочинців і розрахована, адже без певних знань та допомоги спеціалістів дуже важко захистити свої права.
Цим, наприклад, користувалися Cash Loan та ФО-П Кіра Юнесс зі своїми спільниками. На її картку перераховувалася перша сума, нібито задля пошуку інвестора, вигідної кредитної пропозиції чи кредитного донора. А далі злочинці намагалися видурити гроші під будь-якими приводами, часто вдаючись до психологічних маніпуляцій.

Крім кредитів пропонується будь-який затребуваний або сезонний товар, який користується попитом і співпадає з цільовою аудиторією зловмисників. Так працювали компанії ТОВ “АЕКІН”, ТОВ “АЕКОН”, ТОВ “ВЕЙ ТРЕЙД ЛТД”, що продавали неіснуючу техніку без будь-яких договорів та документів. До речі, нам вдалося виграти декілька судів на користь постраждалих, арештувати рахунки і зобов’язати повернути гроші. Наразі ці рішення виконуються.

Окремої уваги варті хайпи та фінансові піраміди. Я приділив чимало уваги міжнародній піраміді OneLife з продуктом OneCoin, який колишні МММщики та представники мережевого маркетингу маскують під криптовалюту.
Ще безліч шахраїв банально привласнюють невеликі суми під виглядом передоплати за товари чи послуги. Особливу активність такі дрібні злочинці проявляють у соціальних мережах або на порталах оголошень. Їх часто викривають такі тематичні спільноти, як

“Шахраї, чорний список продавців та покупців” https://goo.gl/ia5hih

“Аферисты / кидалы / мошенники” https://goo.gl/GGG4WG

 
Ще раз наголошу, що варіантів, як привласнити ваші гроші, в Україні безліч, і, окрім перерахованого мною, є ще махінації з блокуванням карток, благодійністю, та інші види шахрайства, поєднані з інформаційними технологіями, що прогресують і вдосконалюються. До цих питань ми повернемося в наступних статтях.

А якщо ви знаєте схеми шахраїв, які не були описані раніше, чи самі стали жертвою обману та втратили гроші або майно, зверніться до нас з листом або зателефонуйте. Контакти внизу статті.

На найближче майбутнє ми радимо утриматися від кредитів або брати їх у банківській установі, якщо це вкрай необхідно. А от замість всіляких мікрокредитних організацій, лихварів, ломбардів та іншого, використовуйте звичайну позику з письмовим договором і розпискою, при бажанні – заставою.
Законодавство України дозволяє двом громадянам позичити один одному будь-яку суму у будь-якій валюті, під проценти, забезпечити грошову позику заставою.



А ще не лишайте свої персональні дані та реквізити платіжних карток у відкритому доступі та сумнівних інтернет-магазинах. Користуйтеся іншими простими та дієвими заходами інформаційної безпеки.

Якщо вам необхідно допомогти чи проконсультувати щодо приватних позик, зробити супровід такого правочину, звертайтеся до нас за координатами:


тел. 073-075-30-49, 068-189-92-85
Електронна пошта kred.vredit@gmail.com
Facebook   facebook.com/bogdan.khaustov
Канал на YouTube youtube.com/user/BogdanKhaustov

Богдан Хаустов та коллектив Правової групи "Лекс"

Комментариев нет:

Отправить комментарий